Gemeente Geertruidenberg Persberichten

Springen boven de zuiderwaterlinie

Met een Sprong door tientallen parachutisten en een Mars van muziekgezelschappen, brengen 25 partners de Zuiderwaterlinie in Noord-Brabant onder de aandacht. Dit werd vanmorgen bekendgemaakt in Fort Lunet.

De Zuiderwaterlinie is een 165 kilometer lange, eeuwenoude verdedigingslinie die van Bergen op Zoom tot Grave dwars door de provincie Noord-Brabant loopt. Elf historische vestingsteden verbinden het prachtige gebied tot een geheel.

De Sprong

In opdracht van de partners organiseert Stichting Zuiderwaterlinie Events in het internationaal jaar van het cultureel erfgoed een indrukwekkende vredes-parachutesprong. Deze Sprong vindt plaats op zaterdag 23 juni 2018. Boven de vijf stellingen van de Zuiderwaterlinie (West Brabantse Waterlinie (Bergen op Zoom – Steenbergen), Willemstad, Breda – Geertruidenberg, Den Bosch – Heusden en Grave – Ravenstein) springen tientallen parachutisten, onder wie een groot aantal van Defensie. Vliegbasis Eindhoven levert voor de militaire parachutesprong een C-130 Hercules. Daarnaast worden diverse andere vliegtuigen ingezet. Deze vliegtuigen vliegen in formatie laag over de gehele linie en splitsen op om de parachutisten hun sprong te laten maken. Zij nemen een piketpaaltje mee, dat verwijst naar De Mars die in het najaar plaatsvindt. Op de grond krijgen zij een warm onthaal in vijf Zuiderwaterliniefestivals die op die dag gehouden worden. “Tijdens de vredes-parachutesprong zal de C-130 Hercules worden ingezet voor het droppen van parachutisten,” vertelde luitenant-kolonel Jorrit de Gruijter, Commandant van het 336 Squadron op vliegbasis Eindhoven. “Dit tactisch transporttoestel is uitermate geschikt voor het uitvoeren van deze taak en wij zijn verheugd dat we dit mogen laten zien aan het grote publiek.”

De Mars

In het najaar volgt De Mars. Startend aan de uiteinden van de linie, in Bergen op Zoom en Grave, lopen muziekverenigingen een week lang dagelijks in estafette muziek makend langs de linie. Iedereen kan aansluiten en meedoen, tot de deelnemers aan De Mars elkaar ontmoeten bij de finale in Heusden.

“Met de Zuiderwaterlinie hebben we historisch waardevol en prachtig erfgoed in onze provincie. Met de partners willen we dat vaker en breder onder de aandacht brengen in Brabant en Nederland, maar ook internationaal”, vertelde Bert van den Kieboom, wethouder van de gemeente Geertruidenberg.

Verdedigingslinie

Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant: “De verbindings- en verbeeldingskracht van erfgoed is de basis voor ons erfgoedbeleid. Brabant is bezaaid met erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Al dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons ermee. Dat willen we zichtbaar maken en houden. De Sprong en De Mars gaan ons daarbij helpen, gebruik makend van de verhalen van de Zuiderwaterlinie. Goed dat we daarbij samenwerken met Defensie, omdat het gebied natuurlijk jarenlang een militaire verdedigingslinie is geweest.”

De Sprong en De Mars zijn ontwikkeld door kunstproducent Mothership, bekend van spraakmakende kunstprojecten in de openbare ruimte. Jeroen Everaert, directeur van Mothership, lichtte de plannen vandaag toe.

You Might Also Like

  • Pascal
    16 maart 2018 at 20:11

    Vielen Dank und Liebe Grüße zurück! ?