Geen categorie

W. Kok Spaarndam B.V. mag zich weer 25 jaar Hofleverancier noemen

De gemeente Geertruidenberg is trots op het besluit van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander om het Recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier” opnieuw voor 25 jaar te verlenen aan W. Kok Spaarndam B.V., gevestigd aan de Snoekweg 4-6 te Raamsdonksveer.

Over het bedrijf:

De firma W. Kok Spaarndam B.V. vindt haar ontstaan in 1860 te Spaarndam, destijds het centrum van de historische Hollandse palingvisserij. Grondlegger van het bedrijf Willem Kok, zelf palingvisser, kocht van collega vissers de paling op die hij verzamelde om in grotere hoeveelheden door te verkopen. Een gedeelte van de paling werd zelf behouden om gerookt te worden. Eerst in een kleine oude schuur maar later in een echte palingrokerij met meerdere rookhokken aan het Visserseinde te Spaarndam.

Tot voor de Tweede Wereldoorlog lagen de activiteiten van W. Kok Spaarndam B.V. voornamelijk op het terrein van het palingroken, waarbij men in hoofdzaak was aangewezen op de binnenvisserij. Direct na de oorlog kwam het accent te liggen op de in- en verkoop van levende paling. Hiervoor beschikte W. Kok Spaarndam B.V. over 4 eigen schepen, speciaal ingericht voor het transport van levende paling. Deze paling kwam vanuit Noorwegen, Denemarken, Engeland, Ierland, Spanje, Griekenland, Turkije en van een eigen visserijproject uit Egypte.

Gedwongen door de steeds inkrimpende palingvisserij, veroorzaakt door verkleining en verslechtering van het waterareaal, verlegde W. Kok Spaarndam B.V. opnieuw het accent. Naast paling ging men forellen en zalm roken en werd de verkoop van andere vissoorten zoals garnalen, kaviaar, crabmeat, zee- en zoetwatervis ter hand genomen.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1960 werd door H.M. Koningin Juliana het recht verleend tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de titel ‘Hofleverancier’, bij Koninklijk Besluit begin jaren ’90 van de vorige eeuw is die beschikking bestendigd door Hare Majesteit Koningin Beatrix.

Na in 1967 verhuisd te zijn naar Oosterhout in Noord-Brabant, huisvestte de firma W. Kok Spaarndam B.V. zich midden 1990 in een goed geoutilleerde nieuwbouw in Raamsdonksveer.

Kernactiviteit is nog immer het op traditionele wijze, in ouderwetse rookhang, roken van paling, zalm en forellen. De ambachtelijke methode van roken is duidelijk het stokpaardje van de huidige bedrijfsleiding.
Naast paling, zalm en forellen, levert W. Kok Spaarndam B.V. een breed assortiment met diepvries visspecialiteiten aan de vishandel, -groothandel en horecagroothandel.
Tezamen met de ambachtelijke kwaliteit van de gerookte producten vormen service en betrouwbaarheid de basis voor een verdere ontwikkeling in zowel binnen- als buitenland, aldus de informatie op de website van het bedrijf.

You Might Also Like