112 Geertruidenberg Gemeente Geertruidenberg

Brandweer rukt uit voor ‘brand’ in het stadhuis van Geertruidenberg

De brandweer moest vanavond uitrukken voor een ‘brand’ in het stadhuis van Geertruidenberg. Gelukkig ging het hier om een geplande oefening. Voor de brandweer is het belangrijk om te kunnen oefenen in de historische kern omdat dat vaak gepaard gaat met een slechtere bereikbaarheid, een razendsnelle branduitbreiding door dat veel van deze huizen met elkaar verbonden zijn en de huizen vaak maar beperkte vluchtroutes hebben.

Een aantal maanden geleden heeft de brandweer met omwonenden van de historische kern, een stadswandeling gemaakt om in kaart te kunnen brengen waar voor de bewoners en de brandweer de uitdagingen liggen bij een eventuele brand. Deze oefeningen moeten ook zorgen voor een stuk bewustzijn bij de bewoners. Tussen de melding en het ter plaatse komen zit in deze regio 7,6 minuut. Hoewel dat onder de norm van 8 minuten is, zijn het erg lange minuten als jouw huis in brand staat. De uitruktijden kunnen niet korter, maar je kan zelf wel zorgen dat je veilig buiten staat als er een keer brand uitbreekt. Heb je rookmelders hangen? Hangen ze ook op de goede plek? Weet je de vluchtroute? Waar liggen je sleutels? Hoe zit het met je buren, kunnen die zelfstandig het huis uit?

Binnenkort wordt er door de Veiligheidsregio, de gemeente en de brandweer een marktplaats georganiseerd waarbij het vooral gaat over de brandveiligheid in de historische kern. Meer info volgt!

 

You Might Also Like