Evenementen Geen categorie Geertruidenberg Raamsdonk Raamsdonksveer Tips

Tips voor vuurwerk foto’s

Het is bijna oud en nieuw en dan zal er waarschijnlijk weer een hoop vuurwerk de lucht in gaan. Een mooi moment om vast te leggen, om teleurstellingen te voorkomen heb ik wat tips voor je.

Gebruik een statief

Omdat je vuurwerk het best fotografeert met een lange sluitertijd, is het gebruik van een statief een must. Met de sluitertijden die hieronder staan is het gewoon niet meer mogelijk om het uit de hand te doen. Hoewel het je bewegingsvrijheid enorm beperkt zorgt het ook dat je vooraf moet nadenken hoe je je foto wilt hebben.

Groothoek of juist een close-up?

vuurwerk

Een mooie close-up van een uitwaaiende vuurpijl is mooi hoor, één keer misschien twee. Na een aantal foto’s gaat dat echt vervelen. Je hebt dan een foto gemaakt van vuurwerk, niet van oud en nieuw 2015/2016. Zorg voor context in een foto, een paar huizen en bomen erbij zodat je ook over een paar jaar nog weet waar de foto gemaakt is en je er een herinnering bij hebt.

Instellingen

Een basis instelling:
iso 100
Diafragma f/11
Sluitertijd 30sec

Probeer deze instellingen van te voren uit! Mocht je een hoop lantaarnpalen in de buurt hebben staan en de foto is té licht, maak dan de sluitertijd wat korter. Ga er gewoon even mee spelen, net zolang totdat je er zelf tevreden mee bent.

Compositie

Nu je toch je instellingen aan het uitproberen bent, kan je meteen kijken wat een mooie compositie is voor je foto. Is die lantaarnpaal niet storend, staan die bomen niet in de weg?

vuurwerk

Stel ook handmatig scherp, een camera die tussendoor probeert te focussen gaat gegarandeerd foto’s missen of onscherp maken. Doe dit wel goed, als je verkeerd scherpstelt kan je al je foto’s weggooien…

Afstandsbediening

Heb je een afstandsbediening voor je camera of kan je hem met je telefoon besturen, gebruik hem dan. Ook met je camera op het statief kan het indrukken van de ontspanknop voor bewegingsonscherpte zorgen, zeker met goedkopere statieven. Met een afstandsbediening voorkom je dit.

Kijk ook gewoon naar het vuurwerk

De allerbelangrijkste tip eigenlijk. Kijk niet alleen door de camera, maar kijk zelf ook naar het vuurwerk. Maak het mee. Al mislukken al je foto’s, jammer dan, volgend jaar weer een kans…

vuurwerk

You Might Also Like

  • Jack van den Oort
    29 december 2015 at 13:07

    Bedankt voor de nuttige info over de camera instellingen en het maken van de foto`s, hier kunnen we een hoop van leren.

  • Mooie vuurwerkfoto's maken doe je zo | LoveThat
    29 december 2015 at 17:01

    […] Lees de complete lijst met tips op het blog van Thomas. […]