Geertruidenberg Nieuws

Een zieke boom gekapt

Vanmorgen werd er op het Wilhelminaplein in Geertruidenberg een Kastanjeboom gekapt die aangetast was door de Kastanjeziekte. Op de bast van de boom ontstaan dan roestbruine vochtige plekken, die gaan bloeden met een stroperige vloeistof. De bloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie: Pseudomonas syringae pv aesculi. De bacterie nestelt zich in de boom in de cellen, die voor het transport van voeding zorgen. Zo raken die cellen verstopt, waardoor de sapstroom door de bast vermindert.


De kastanjeziekte laat een opeenvolging van symptomen zien. Op de stam verschijnen eerst roestbruine vlekken. Deze verspreiden zich snel over de hele stam. Uit de vlekken komt een vloeistof; de boom ‘bloedt’ als het ware. Het vocht is eerst helder maar verkleurt snel naar donkerbruin en wordt stroperig. Daarna gaat de bast onder de vlekken rotten en sterft uiteindelijk af.

img_07721280dig-dig

Op deze boom is de honingzwam aangetroffen, iets wat vaker voorkomt op bomen met de kastanjeziekte, die de boom erg verzwakt waardoor het risico op vallende takken erg groot is.

 

img_07831280dig-dig

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply